НОРМИТЕ ДНЕС

Някои специалисти все още смятат, че за да бъде правилна от хранителна гледна точка, диетата трябва да включва голямо количество протеини, които да бъдат в по-голямата си част от животински произход. Но количеството протеини, което се препоръчва ежедневно, е по-малко от препоръчваното преди няколко десетилетия. Преди 20-30 години на възрастните се препоръчваше да приемат най-малко 1 грам протеини на килограм телесно тегло на ден, а не бяха малко и специалистите, които предлагаха 1,2 и дори 1,5 грама. Днес в доклада по храненето на научната група от Световната здравна организация се казва, че 0,75 грама протеини за килограм тегло на ден са напълно достатъчни за един възрастен човек ( 56 грама дневно за мъж или жена, тежащи 70 кг). Днес е известно, че излишъкът на протеини в диетата се свързва с ревматичните болести, с остеопорозата, с излишъка на пикочна киселина и дори с депресивните състояния.

Колкото до произхода на протеините, преди се смяташе, че тези от животински произход са задължителни и че никоя диета не би могла да бъде достатъчно пълноценна, ако не включва обилно животински протеини. Но днес е доказано, че благодарение на явлението ,,допълване“ комбинацията от растителни протеини дава протеин с качества, подобни на животинския.

P.S. Комбинирането на бобови, зърнени, ядки и семена доставя всички незаменими аминокиселини, но при растителен хранителен режим трябва да се следи нивото на вит. В12 и вит. D.

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/