НУЖНА Е ПРОМЯНА
Традиционното хранене в България включва голямо количество омега-6 мастни киселини. Слънчогледовото олио, което е богато на тези мастни киселини се употребява ежедневно, в не малки количества. В същото време храните съдържащи омега-3 мастни киселини (ленено семе, орехи, риба, зеленолистни) се консумират значително по-рядко. Ето какво пише професор Попов в ,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“: ,,Доказано е, че високите нива на прием на омега-6 мастни киселини и ниската консумация на омега-3 мастни киселини, са в основата на редица болести, като сърдечно-съдови заболявания, ракови и автоимунни заболявания и възпалителни процеси. Омега-3 мастните киселини потискат възпалителните процеси в съдовата стена, посредством инхибиране (потискане) на определен ген“.
Д-р Веска Войчева