НУЖНО Е ТЪРПЕНИЕ

За депресирания пациент е важно да осъзнае, че вероятно няма да почувства никакво подобрение след първите няколко пъти – упражнения, за разлика от тези, които страдат от напрежение, тревожност, гняв или умора. Упражненията ще облекчат симптомите им дори след първата сесия. Не е така при страдащите от тежка депресия. Затова депресираният човек често прекратява програмата, мислейки, че не му помага. Според моя опит при повечето хора е нужна поне една седмица ежедневни упражнения, преди да получат облекчение на депресивните симптоми. Има още добри новини. Щом симптомите започнат да се подобряват, това обикновено продължава постепенно в период от четири до шест месеца, през които се постига максимален ефект.

Има допълнителни предимства за мозъка, свързани с упражненията. Учените установяват също, че след четири месеца редовни аеробни упражнения се подобряват паметта и другите умствени способности.

Всички тези предимства не се ограничават само до младите хора. Проучване проследява повече от 900 по-възрастни лица (средна възраст 70 г.) за време 11 години и установява, че тези, които редовно са превили упражнения в началото на проучването, но по-късно са се отказали, са били по-склонни към развиване на депресия от другите, които са останали активни. Интересно е, че по-възрастните участници, които са започнали физическа активност по време на проучването, са подобрили настроението си, подобно на правилите упражнения през цялото време. С други думи, независимо колко сте възрастни, ще имате полза да започнете добра програма с упражнения.

За щастие, предимствата от физическите упражнения не се изчерпват с подобрено умствено състояние. Допълнителни предимства са:

Повишават HDL (,,добър“ холестерол)

Понижават кръвното налягане.

Подобряват инсулиновата чувствителност.

Заздравяват костите.

Спомагат за контрола на затлъстяването.

Понижават риска от камъни в жлъчката.

Спомагат за контрола над остеопорозата.

Понижават риска от определени видове рак.

 

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461