ОБУЗДАЙ НЕПРЕОДОЛИМОТО ЖЕЛАНИЕ ЗА ХРАНЕНЕ

Мастните киселини с къса верига, произвеждани от добрите бактерии, когато приемаме храни богати на фибри, стимулират производството на лептин, хормонът произвеждан от мастните клетки, който казва на мозъка ни, че имаме нужда от вталяване. Лептинът е аноректичен хормон, наречен така, защото предизвиква загуба на апетит и отслабване, но прави това в дългосрочен план. За разлика от него, съществуват други аноректични хормони, които действат бързо, като подават сигнали към мозъка между отделните хранения. Два от тези действащи в краткосрочен план хормони, които потискат апетита, са PYY и GLP-1, като и двата се отделят от специализирани L клетки в лигавицата на дебелото черво. Сещате ли се кои рецептори са струпани по повърхността на L клетките? Рецепторите за свободни мастни киселини. Капнете малко мастни киселини с къса верига върху L клетки и те ще започнат усилено да произвеждат PYY и GLP-1. Можете да направите това в блюдо на Петри. Тези хормони биват освобождавани в кръвта, където веднага поемат към центъра на апетита в мозъка и изключват непреодолимото ни желание за хранене.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър