ОГРАНИЧЕНИ ХРАНИ ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Всички храни, съдържащи наситени  мастни киселини, като: продуктите на пълноценното мляко, яйцата, месото, мазнините от животински произход и кокосовото масло са рискови фактори  за атеросклероза и формиране на кръвни съсиреци (тромби). Някои приети хипотези за причините, предизвикващи мигрена, твърдят, че повишената способност за съсирване на кръвта влияе за появяването на мигрена.

– Подправки: Забелязано е, че определени подправки отключват мигренозното главоболие при някои хора, може би такива, които страдат от алергия или свръхчувствителност към дадена подправка. Затова е препоръчително да се намали консумирането на подправки, особено, ако някой забележи, че страда от мигрена, когато ги приема с храната.

– Консерванти, подсладители и други добавки, съдържащи се във фабрично приготвените храни. Например тартразин (Е102), жълт оцветител, блокира витамин В6, от който зависи ензимът НАО (моноамин оксидаза), който пък метаболизира вазоактивните амини (хистаминоподобни вещества в храните)

– Поради съдържанието си на тирамин:

Някои ядки, като например фъсътъци, кашу…

Сушени смокини, банани

Някои видове фасул

Авокадо

Макар че невинаги тези продукти отключват мигрената, съобщава се, че някои хора получават мигрена след консумирането им.

Да се намали консумирането на газирани напитки, тъй като е наблюдавано, че те имат връзка с главоболието.

Следва: Елиминирани храни при главоболие

,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“ д-р Рамон Гелаберт

Издателство ,,Нов живот“

P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.