ОПАСЕН ЛИ Е ГНЕВЪТ?

Често си казваме, че едно избухване не е кой знае колко опасно. Ще можем да се овладеем. Не може да има кой знае какви големи последици. Но дали е така наистина?

Без далак заради сбиване

В едно училище в град Шумен двама шестокласници Красимир и Виктор били в час по математика. По едно време двамата започнали да се бият – заради някакво топче. Учителката ги разтървала, после се обърнала към дъската, за да продължи урока си. Двете момчета не престанали да се карат. Тогава Красимир напсувал Виктор. Виктор много се ядосал, нападнал го, преметнал го и двамата паднали, но в цялата неразбория той ударил с лакът Красимир в корема.

Дотук – уж нищо кой знае колко страшно. Само че Красимир започнал да се оплаква от болки в корема – завели го при медицинската сестра, после – в болницата. И там веднага го оперирали – махнали му далака, защото бил започнал да кърви. Без тази спешна операция е можел да умре.

От една караница, от едно сбиване – Красимир получил необратима травма за цял живот: операция, махнат далак, рискува да се заразява често от инфекции. Гневът има сериозни последици.

http://bnr.bg/horizont/post/100877597/uchenik-ot-shumen-ostana-bez-dalak-sled-sbivane-v-uchilishte

Как гневът променя вашия мозък

1. Първата искра на гнева активира амигдалата, преди дори да се усетите.

2. Амигдалата активира хипоталамуса.

3. Хипоталамусът изпраща сигнали към хипофизата, като отделя кортикотропин-освобождаващ фактор (хормон) (CRH).

4. Хипофизата активира надбъбречните жлези, като отделя  адренокортикотропен хормон (АСТН).

5. Надбъбречните жлези секретират стрес хормони като кортизол, адреналин и норадреналин.

Повишеното количество кортизол кара невроните да приемат твърде много калций през мембраните си. Претоварването с калций превъзбужда клетките и те умират. Хипокампът и челният дял на мозъчната кора (префронталният кортекс) са особено уязвими за кортизола и следните негативни влияния:

Челен дял на мозъчната кора (Префронтален кортекс): Повишеното количество кортизол причинява загуба на неврони в челния дял на мозъчната кора. Понижената активност в него ви пречи да преценявате правилно – пречи ви да вземате добри решения и да правите планове за бъдещето.

Хипокампус: Повишеното количество кортизол убива неврони в хипокампуса и пречи на образуването на нови. Понижената активност в хипокампауса отслабва краткосрочната памет. Тя също пречи на създаването на нови спомени. (Затова при спор може и да не си спомняте какво сте искали да кажете.)

Твърде голямото количество кортизол ще понижи количеството на серотонина – това е хормонът, който ви прави щастливи. Пониженото количество серотонин ви кара да се гневите и да изпитвате болка по-лесно; също така засилва агресивното поведение и води до депресия.

Влияние на стрес хормоните върху вашето тяло

Сърдечносъдова система

·  Ускорено сърцебиене

·  Повишено кръвно налягане

·  Повишаване на глюкозата

·  Повишаване на мастните киселини

Ако тези симптоми станат хронични, кръвоносните съдове се запушват и увреждат. Това може да доведе до мозъчен и сърдечен удар.

Имунна система

·  Понижена функция на щитовидната жлеза

·  Намаляване броя на естествените клетки-убийци

·  Повишаване броя на заразените с вируси клетки

·  Повишаване броя на раковите заболявания

Храносмилателна система

·  Понижено кръвоснабдяване

·  Понижен метаболизъм

·  Повишена сухота в устата

Други промени

·  Повишено вътреочно налягане

·  Намаляване на зрението

·  Влошаване на мигрената

·  Увеличаване на главоболието

·  Понижаване плътността на костите

Автор: Йорданка Дейчева, психолог; Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg