ОПАСНИ ИЗЛИШЪЦИ

Почти всички членове на човешкото семейство ядат повече, отколкото тялото изисква. Излишъците се разлагат и се превръщат в гнила маса… Ако в стомаха влезе повече, отколкото е нужно на живата “машина”, дори проста по вид храна, излишъкът се превръща в тежест. Тялото прави отчаяни опити да се отърве от нея и тази допълнителна работа предизвиква чувство на умора и изтощеност. Някои, които ядат непрекъснато, го наричат “чувство на непрекъснат глад”. Той обаче се причинява от претоварването на храносмилателните органи.

Всеки ден хората на особено важни постове вземат решения, които могат да имат изключително решаващи последици. Често се налага да преценяват бързо и това могат да постигнат само практикуващите стриктно въздържание. Мисълта укрепва под правилното ръководство на физическите и умствените сили. Ако напрежението не е прекалено, при всяко натоварване идва нова енергия. Често обаче работата на хората, които трябва да обмислят и да вземат важни решения, се влияе зле от неподходящо хранене. Разбуненият стомах води до смущение и обърканост на ума – често причина за раздразнителността, грубостта и несправедливостта. Много планове, които биха били благословение за света, са изоставени, много несправедливи, потиснически и дори жестоки мерки са били предприемани като резултат от болестното състояние, дължащо се на лоши навици в храненето.

Ето едно предложение за всички, чиято работа е заседнала или предимно умствена; нека го приложи всеки, който има достатъчно решителност и самоконтрол. На всяко хранене яжте само два или три вида проста храна, не повече от необходимото за задоволяване на глада. Всеки ден правете активни физически упражнения и ще видите дали няма да имате голяма полза.

Диета и храна – Елън Уайт   Издателство ,,Нов живот“

Книги за здравето, семейството, взаимоотношенията и вярата –  https://newlife-bg.com/