ОПИТЪТ НА ДОКТОР БАЛЧЕВ
По време на пътувания в дъжд и сняг, в зной и пек, по време на работата ми на пчелините през всички сезони /Канцеларията на пчеларя и под открито небе/, арматурката ми започна да “проскърцва”. Кога носът ми ще се навлажни, кога гърлото ще ме пристегне, кога усещам, че ще се разболявам….Но няма време за отпускане.
Решението се оказа много просто. Бях си напълнил 40 мл бурканчета с по 25 гр прашец. Редовно имам в колите по няколко такива бурканчета. Като усетя, че нещо не ми е наред и започва нещо грипоподобно “отпивам” от бурканчето суров прашец една глътка, задържам го в устната кухина до пълно разтваряне и продължавам по пътя си. Ефектът от такъв прием е забележителен. Усеща се категорично и не само върху носа и гърлото. И настъпва почти веднага. Това ме впечатли и започнах да разсъждавам на какво се дължи. Като лекар съм си създал някои навици /професионални изкривявания/, като например да се наблюдавам някак си от страни, да мисля за механизми на действие, физиология, патофизиология, биохимия Отговорът се оказа буквално “зад ъгъла”. Пчелният прашец съдържа фитонциди, антибактериални вещества, антиоксиданти, флавонови киселини, имуностимулиращи и пр. вещества… Не мога да ги изброя. Повече от 250 са, по литературни данни. Всички тези вещества влизат в контакт с лигавиците на устната кухина. Те се изпаряват, поглъщат. По този начин достигат и до синусите, действат и на системно, органно и организмово ниво като повишават локалния и общия неспецифичен имунитет, но той пък е тясно свързан и с имунния отговор спрямо конкретни причинители. Не ми се ще да го казвам, но при вирусни инфекции, засега няма на какво друго да разчитаме.
Д-р Мирослав БАЛЧЕВ
Следва