Коефициентът на интелигентност не е гаранция за успех

Гари Каспаров, най-младият световен шампион по шахмат, считан за най-силния световен шампион на всички времена. IQ – 190 – изключителна интелигентност. Обикновено предполагаме, че с такава интелигентност, човек ще постигне успех във всички области. Но често фактите говорят нещо различно.

Личният живот на Каспаров е далеч от съвършен: 3 брака, 2 развода, 4 деца.

Според Ню Йорк Таймс: „Но шампионът е човек с бързо променящи се настроения (…) А от време на време, без никаква видима причина, нуждата му да говори и да му говорят отстъпва пред черна, непроницаема тишина“. https://www.nytimes.com/1990/10/07/magazine/king-kasparov.html

Изключителна интелигентност – лоши отношения. Защо?

Защо само интелигентността не е достатъчна, за да имаме успех, особено в областта на взаимоотношенията?

Според доктор Недли, докато коефициентът на интелигентност може да окаже влияние върху 20 процента от факторите, определящи успеха в живота, останалите 80 процента или повече се определят от други условия.

Причината за това изненадващо откритие е проста: успехът в живота се основава много повече на EQ (коефициент на емоционална интелигентност), отколкото на IQ (коефициент на интелигентност). Безконтролните емоции могат да накарат дори и най-интелигентните личности да се държат глупаво.

Компоненти на емоционалната интелигентност:

  • Да познавате своите емоции
  • Да управлявате своите емоции
  • Да определяте емоциите у другите
  • Да управлявате взаимоотношенията
  • Да мотивирате себе си за постигането на целите си

Йорданка Дейчева, Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg