ОРТОМОЛЕКУЛЯРНА НУТРИЦИОЛОГИЯ

,,Ортомолекулярната или клетъчна нутрициология изучава най-ранните неблагоприятни промени в клетките на отделните органи, които предшестват дадено заболяване. Маркирането на тези промени с помощта на съвременна апаратура ще даде възможност за отстраняването им чрез подходяща диета, което ще предотврати възникването и на самото заболяване. Това има голямо значение за съвременната диагноза и успешното лечение на съвременните болести.“ ,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“ проф. Божидар Попов.

Какво ни казва съвременната наука? Че подходящото хранене въздейства на неблагоприятните промени в клетките и предпазва от поява на заболявания.

Ето какво пише Елън Уайт в ,,Диета и храна“ много години преди Хипократ да каже ,,Храната е вашето лекарство“: ,,Много пъти кратък период на пълно спиране на храната, последван от просто, умерено хранене, води до възстановяване чрез естествените сили на природата. Умерената диета в продължение на месец-два ще убеди мнозина страдащи, че пътят на въздържанието е път към здравето. Много биха имали голяма полза, ако се въздържат от храна за един или два дена в седмицата… Да се пости веднъж седмично би било много полезно“.

При различните заболявания се прилагат специализирани диети, назначени от специалист. Но едно рационално, умерено, но съдържащо всички необходими нутриенти, хранене би ни предпазило от всякакво заболяване, изискващо лекарска помощ.

Д-р Веска Войчева