Освободи се от завистта

 Случвало ли ви се е да чуете за успеха на приятел и да усетите завист? А след това да се почувствате виновни, че сте му завидели? Ключът към победата над това чудовище е да обучите ума си да го побеждавате.

Притчи 27:4: „Яростта е жестока и гневът е като наводнение, но кой може да устои пред завистта?“

Проблемът: Завистта е инстинктивна, често неконтролируема емоция, която може да навреди на нашите отношения.

Науката: Проучванията показват, че има начини да я държим на разстояние.

Решението: Опитайте някои от следните идеи следващия път, когато почувствате завист.

Не крийте чувствата си от самите себе си

Когато воювате с чувствата си, те обикновено отвръщат на удара. Появяват се все по-често. Вместо това се опитайте да определите чувството. Проучванията показват, че когато определите емоцията, вие отнемате от нейната острота. Просто си признайте: „Чувствам завист“.

Не тръгвайте по хлъзгавия наклон „Защо мисля/чувствам така?“ Питате ли се: „Защо чувствам това?“, „Какъв човек съм да мисля така?“, „Защо и аз нямам такъв успех?“

Тези мисли, когато не водят до нищо полезно, се наричат ПРЕЖЍВЯНЕ. Когато сте в лошо настроение, няма да стигнете до никакви полезни прозрения, затова престанете постоянно да мислите за това и оставете чувствата да се оттеглят от само себе си, без непременно да трябва да правите нещо.

Обучавайте себе си да се радвате на успехите на другите

Промяната на ПОВЕДЕНИЕТО обикновено е най-добрият начин да промените МИСЛИТЕ И ЧУВСТВАТА си. Упражнявайте се да правите положителни коментари и жестове на внимание, когато някой близък или познат има успех. Например изпратете имейл или картичка на приятел, който получава повишение.

Опитайте да правите това редовно в продължение на 6 месеца и вижте дали проблемът със завистта няма да изчезне.

„Всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално – това зачитайте“ (Филипяни 4:8).

Оспорете мисловните изкривявания

ОСПОРЕТЕ МИСЛОВНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ КАТО „НИКОГА НЕ МИ СЕ СЛУЧВА НИЩО ДОБРО“ ИЛИ „НИКОЙ НИКОГА НЕ МЕ ПОДКРЕПЯ“. Обикновено завистта прави мисленето ограничено и негативно. Когато сте нещастни заради успеха на някой друг, вероятно ще подценявате своя успех и възможности.

„Не се оставяй да те побеждава злото; а ти побеждавай злото чрез добро“ (Римляни 12:21).

Безплатната електронна книга „6 стъпки за овладяване на гнева“ можете да изтеглите тук: https://bit.ly/3r2ajp3

Посетете нашия уебсайт: https://facebible.bg/