ОСИНОВЕНИ

След като доста години беше “Топ” кучето в нашия дом, нашата Австралийска овчарка Моли, се сдоби със “сестра” в края на 1998г. Аликс, както я нарекохме, беше десет месечна, когато я взехме от един фермер. Нейният предишен собственик се беше разболял и не можеше вече да се грижи за нея и за майка й. Ние много отдавна искахме такова куче и затова веднага тръгнахме, за да я видим и се влюбихме в нея от пръв поглед. Тя дойде в нашата къща още същия ден. Беше много сладка и непретенциозна, но и два пъти по едра от другото ни куче Моли. Ние бяхме малко притеснени колко нервно и уплашено Моли ще приеме тази висока и дълга странница, така че положихме доста усилия, когато ги представяхме една на друга. Когато най-накрая им беше позволено да бягат свободно, Аликс застана до Моли с намерението да се запознаят. Моли обаче се промъкна тихичко зад гърба и се пъхна под един стол. Без да бъде възпирана, Аликс я последва. Около кафе-масичката, около дивана, в хола и под масата. Единственото място, на което Моли можеше да намери убежище беше под леглото – Аликс беше прекалено голяма, за да я последва. Моли не можеше да разбере, че Аликс не искаше да я нарани и че те сега са част от едно семейство.
По-късно, когато те се опознаха по-добре, Аликс започна да потупва Моли, за да я подкани да си играят. Проблемът беше, че “Потупването” на Аликс, която беше доста по-едра, обикновено събаряше мъничката Моли и тя не разбираше желанието за игра на нейната нова съквартирантка. С времето те станаха като стари, неразделни приятелки, но в началото отношенията бяха повече от обтегнати.
Когато направих паралел с моя живот ми стана доста неприятно. Понякога се опитвам да избягвам приятелските наставления на тези, които са различни от мен или нови за Божието семейство. Чувствам се неудобно около тях или се страхувам от тях – страх от отхвърляне и болка. И понякога нещата са казани и направени с намерение за “игра”, а аз ги приемам като емоционално събаряне, в такива моменти обаче трябва да си напомням, че ние сме осиновени сестри и братя в семейството на Бог. Отношенията в момента може да са малко “обтегнати”, но надявам се, че с времето ще станем стари приятели.
Притчи 18:24
“Човек с много приятели, идва до унищожение, но има приятел, по-близък и от брат.”