ОТДАВНА ИЗВЕСТНА ВРЪЗКА

Връзката между храненето и здравето е известна още от зората на човешката история. От самото си начало Библията изяснява, че плодовете, зърнените храни и бобовите растения са главните храни, които поддържат здравето. Така и Хипократ – славата на класическата гръцка школа – подчертава в добре известната си сентенция: ,,Нека храната ти бъде твоето лекарство и нека лекарството ти бъде твоята храна“.

През последните няколко десетилетия науката е показала, че вегетарианската диета способства за удължаването на живота, както и за подобряване на качеството му.  Искаме да кажем, че тя не само добавя повече години към живота, но също и качество. Това се дължи на факта, че богатата и разнообразна диета от зеленчуци, листни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, различни видове ядки ( като орехи и пр.), както и бобови храни, е свързана с намаляване на риска от хронични дегенеративни болести (исхемична кардиопатия, диабет, наднормено тегло и различни видове рак). Вегетарианската храна е от полза и като профилактика на хроничните заболявания и като източник на основни хранителни вещества – въглехидрати, белтъчини, мазнини, както и на витамини, минерални соли и целулоза. Нещо повече – през последните няколко години науката за храненето откри голямото значение на някои от свойствата на тези вещества, като антиоксидантното действие на някои витамини –  например витамин А, витамин С и витамин Е, които са предпазващ фактор срещу стареенето в клетките на човешкото тяло. Не само това;  последните изследвания показват, че зеленчуците съдържат и други активни субстанции, необходими за метаболизма в човешкото тяло. Тези вещества включват индоли, тиоцианати, кумарини, феноли, флавоноиди, стероли и много други неизвестни и ненаименовани фитохимични вещества, чието съществуване се подозира и които могат ефикасно да ни предпазят от безброй заболявания.

Балансираната диета е нещо основно при лечението на главоболието, макар че не винаги е възможно да се обясни изчерпателно и чрез съвременното научно познание защо някоя храна или група от храни отключват мигренозен пристъп или защо определен тип диета подобрява състоянието на страдащия от главоболие. Но дори и при това положение традиционната медицинска практика и последните научни изследвания потвърждават факта, че някои храни отключват главоболието и обратни – правилната диета го предотвратява;  а ако се появи, намалява интензивността му.

Следва: Препоръчителни храни при главоболие

,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“  Издателство ,,Нов живот“