Отрицателните мисли са заразни

Начинът, по който хората около нас реагират на емоционални събития – независимо дали става въпрос за положителни или отрицателни реакции – може да бъде заразен, особено ако самите ние сме в състояние на емоционална нестабилност.

Нещо повече, повишеният риск от депресия, която идва с негативните мисли, също може да бъде прихванат в такива моменти, считат учени. Те се позовават на проучване на 103 двойки студенти-първокурсници, които споделят една стая. Анализът показва, че т.нар. „когнитивна уязвимост“ или тенденцията да мислите, че негативните събития са отражение на неспособността на даден човек и че водят до още негативни неща, е съвсем истинска. Онези, при които конгитивната уязвимост е особено силна, са изложени на по-висок риск от това да развият депресия.

„Установихме, че когнитивната уязвимост на участниците до много голяма степен се влияе от хората, с които съжителстват“, се казва в статията в Журнала по клинична психология.

„Всички участници в изследването бяха избрани на случаен принцип и само след три месеца съвместен живот се появиха ясни признаци на заразния характер на мисленето“.

Проучването показва, че студентите, при които конгитивната уязвимост се е повишила през трите месеца са развили два пъти по-сериозни симптоми на депресия през следващите шест месеца. Особено рискови са фактори като силни емоционални вълнения и големи промени в личния живот, които засилват уязвимостта ни от негативни внушения.

Източник: Live Science