ОТ ПОЛЕЗНО КЪМ ВРЕДНО

Растителните мазнини са ценен елемент от ежедневната ни храна, защото не можем да си ги синтезираме сами и трябва да си ги набавим отвън. Но трябва да бъдем много внимателни при съхранението им и при термичната им обработка. Например, най-добре е да чупим твърдата обвивка на ядките непосредствено преди консумация, или да бъдат съхранявани в плътни непрозрачни опаковки, със  спазване на срока на годност. При гранясване мастните киселини се окисляват  до алдехиди, кетони и перокиси, които са токсични за тялото.

При нагряване на растителните масла над 200 градуса се образуват окислени продукти, подобни на получените при развалата им. При прегряване, най-вече при пържене, могат да се унищожат около 40 % ПНМК ( полиненаситени мастни киселини ), като се образуват акролеини, съединения, които увреждат стомашната лигавица и имат канцерогенен ефект.

Д-р Веска Войчева