ОТ ПОЧТИ СТО ГОДИНИ

Изследвания проведени преди почти един век, установяват нещо поразително. През 1927 година изследователи разделят млади студенти по медицина на няколко групи, за да проверят ефектите на различни режими на хранене. На някои от участниците предписали хранителен режим, богат на мазнини, който включвал зехтин, масло, яйчен жълтък и сметана; хранителният режим на други бил богат на въглехидати и включвал захар, бонбони, сладкиши, бял хляб, печени картофи, сироп, банани, ориз и овесена каша. За тяхна изненада инсулиновата резистентност в групата с богат на мазнини хранителен режим рязко се повишила; само след няколко дни нивата на кръвната захар на участниците нараснали два пъти, много повече отколкото на онези, чийто режим включвал захар и нишестени храни. На учените били необходими седемдесет години, за да разкрият мистерията на случилото се, но отговорът дал  ключ към причините на диабет тип 2.

Когато инсулинът се прикрепи към инсулиновите рецептори по дадена клетка, той активира серия от ензими, които съпътстват глюкозата при влизането й. Без инсулин кръвната глюкоза остава в кръвта, чукайки по входната врата на клетките, без да може да влезе. След това нивата на кръвната захар се повишават, като междувременно увреждат жизненоважни органи. При диабет тип 1 организмът унищожава бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, така че наличният инсулин, който да позволи на кръвната захар да влезе в клетките, е много малко. При диабет тип 2 обаче проблемът не е в производството на инсулин. Ключът е наличен, но нещо е запълнило ключалката. Това се нарича инсулинова резистентност. Мускулните ви клетки стават резистентни на действието на инсулина.

И така, кое е това нещо, което е запълнило ключалките на вашите мускулни клетки и пречи на инсулина да пусне глюкозата в тях. Това са мазнините – и по-конкретно вътреклетъчните липиди, мазнините вътре в мускулните ви клетки.

Изследванията ясно показват, че с все по-голямото намаляване на количеството мазнини в хранителния ви режим, инсулинът започва да действа все по-добре.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.