ОТ ТРАПЕЗАТА ДО АТЕРОМАТОЗНИТЕ ПЛАКИ

Излишъкът на мазнини, най-вече на холестерол LDL, кара ендотелиалните клетки ( които покриват артерията от вътрешната страна) да секретират адхезивни молекули, фиксиращи моноцитите и лимфоцитите от кръвта, които се трансформират в макрофаги, поглъщат тези липопротеини и стават ,,пенливи клетки“ (макрофаги, изпълнени с мазнини). Те, от своя страна, дават началото на мастни бразди по съдовия ендотел. Включват се и мускулните клетки, които способстват за развитието на атероматозната плака. Освен от холестерол плаката е съставена от полиненаситени мастни киселини, каквито са тези, съдържащи се в слънчогледовото олио или царевичния зародиш. Приблизително 65-70% от мастните киселини в слънчогледовото олио са представлявани от полиненаситената мастна киселина Омега-6, която в количеството, в което по принцип се консумира, оказва серия от неблагоприятни въздействия:

–              подпомага окисляването на липопротеините с ниска плътност (,,лошия“ холестерол) и на други липопротеини;

–              обостря възпалителните процеси, например при деформиращия полиартрит;

–              инхибира имунната система и подпомага появата и развитието на туморни образувания.

–              Смята се, че епидемията от атеросклероза и ракови заболявания, появила се в западните страни след 1920 година, се дължи, освен на тютюнопушенето, и на високата консумация на полиненаситени мастни киселини под формата на евтини олиа и на произведения от тях маргарин.

,,Погрижи се за сърцето си“ –  Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/health/