ОЩЕ НЕЩО ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА

За 98-те процента от хората, които нямат проблеми с пшеницата, липсват доказателства, че следването на хранителен режим без глутен носи някакви ползи. Всъщност съществуват известни доказателства, които предполагат, че хранителен режим без глутен може да повлияе отрицателно върху здравето на червата при хора, които не страдат от целиакия или чувствителност и алергия към пшеницата. Установено е, че един месец на хранителен режим без глутен оказва неблагоприятно влияние върху чревната флора и имунната функция, предразполагайки хората на хранителен режим без глутен към появата на вредни бактерии в червата им. По ирония на съдбата, това се дължи на полезните ефекти точно на онези компоненти, с които хората, чувствителни към пшеницата, имат проблеми – като ,,FODMAR” фруктантите, които действат като пребиотици и служат за храна на добрите бактерии или самият глутен, който може да засили имунната функция. По-малко от седмица прием на добавени глутенови протеини може значително да повиши активността на клетките естествени убийци, което би могло да подобри способността на организма да се бори с рака и вирусните инфекции.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър