ОЩЕ НЕЩО ЗА ТРАНСМАЗНИНИТЕ
В кои познати ни продукти се съдържа най-голямо количество трансмазнини?
– Най-много трансмазнини се съдържат във фаст-фуудс, промишлено произведени сладкиши и други тестени изделия, пържени картофи в заведенията за бързо хранене или чипс, маргарин, хамбургери, панирани продукти. Те се употребяват там, защото имат дълъг срок на съхранение, правят продуктите по-трайни, могат многократно да се използват във фритюрници. И са по-евтини от кравето масло.
– Какво се случва в организма ни, след като в него попаднат трансмазнини?
– В човешкото тяло няма ензими, способни да разграждат тези съединения. Те се конкурират с цисизомерите в процесите на обмяна. Клетките ни ги включват в мембраните си, където те нарушават нормалните клетъчни функции – правилната комуникация с останалите клетки, избирателната пропускливост за внасяните и изнасяни от клетката вещества, работата на встроените в мембраната белтъчни комплекси и рецептори.
– Каква е безопасната дневна доза трансмазнини? И има ли въобще такава?
– Според препоръките на Световната здравна организация човек може да получава от трансмазнините не повече от 1% от дневната норма енергия, а ако е възможно – изобщо да ги изключи от храната си. В тази насока се движи и законодателството. Но докато то стигне световните стандарти, внимавайте какво похапвате. Желателно е то да бъде създадено от природата, а не в модерни заводи.
Какво могат да причинят?
- Многочислени изследвания потвърждават връзката между употребата на трансмазнини и увеличената концентрация на липопротеините с ниска плътност в кръвта (блокират мембранните рецептори за този вид липопротеини, клетките не могат да ги заловят и да ги метаболизират, с което се покачва тяхното ниво в кръвта), намаляването на липопротеините с висока плътност и исхемичната болест на сърцето ( увеличава се ,,лошият холестерол“)
- Водят до развитие на възпалителни процеси – нарушават биохимията на възпалителния процес
- Затлъстяване, особено разположеното абдоминално, което е най-опасно
- Метаболитен синдром
- Инсулинова резистентност и захарен диабет – колкото повече молекули на трансизомери има встроени в клетъчната мембрана, толкова по-малка възможност има инсулинът да контактува с рецепторите си
- Чернодробна недостатъчност
- Рак (високата употреба повишава риска от рак на дебелото черво)
- Болест на Алцхаймер
- Депресия
- Безплодие при жените
- Сега към този списък се добавя и влошаване на работата на мозъка и паметта
- Могат да проникват през плацентата и в майчиното мляко и да влияят върху развитието на децата
Съвети за предпазване
- Избягвайте консумацията на продукти, на чийто етикет е обозначено наличието на хидрогенирани или частично хидрогенирани съставки. Това означава, че продуктът съдържа трансмазнини.
- Ограничете консумацията на пържените и преработените храни. Препоръчително е да се намали и приемът на мазнини от животински произход за сметка на тези от растителен, като зехтин или рапично масло.
- Обърнете внимание специално на съдържанието на етикетите, особено ако често пазарувате полуфабрикати, миксове за готвене и др. Голяма част от тези асортименти съдържат трансмастни киселини.
Д-р Цветанка Янакиева. Магистър по медицина. Със специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт. Дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, хранене, отслабване, възстановяване и биостимулиране.