ОЩЕ ПРОУЧВАНИЯ С ИНТЕРЕСНИ РЕЗУЛТАТИ

В Англия и Уелс честотата на диабета е спаднала забележимо между 1940 г. и 1950 г., най-вече по време на Втората световна война, когато храненето се е променило значително. По време на войната и след нея консумацията на фибри и зърнени храни се е повишила, а на мазнини е намаляла. Но през петдесетте години хората са намалили консумацията на зърнени храни и са се върнали към яденето на повече мазнини, повече захар и по-малко фибри. И разбира се, диабетът е започнал да се увеличава.

Изследователите са наблюдавали 36 000 жени в щата Айова в продължение на шест години. В началото на проучването нито една не е била с диабет, но в края на периода случаите на диабет са били 1100. Жените, които са били с най-малка вероятност от развитие на диабет, са били тези, които са консумирали най-много непреработени зърнени храни и фибри, тези, чиято диета е съдържала повече въглехидрати (от сложния тип въглехидрати, намиращи се в непреработените храни).

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл