ПАЗЕТЕ СЕ ОТ КРИТИКАРСКИ ДУХ

В моите семинари за контрол над стреса давам задача на участниците, която те отначало намират за стресираща. Задачата е да не казват нищо критично за някого или за нещо поне две седмици. Основните правила са:

– Не се допуска нито една критична дума

– Ако децата ви направят нещо добро, похвалете ги за това.

– Ако направят нещо лошо, не ги критикувайте.

– Говорете само положителни неща на другите.

– Ако се изпуснете, започнете задачата наново.

Първите няколко дена са особено стресиращи. Обаче когато се завършат успешно двете седмици, никой досега не е изразявал съжаление, че е изпълнил задачата. По принцип участниците чувстват, че това е било много полезно преживяване, което им е помогнало да променят възгледа си за живота и ги е насърчило да забелязват доброто.

Това не означава, че никога не трябва да критикуваме. Целта на упражнението е хората да осъзнаят навика си да търсят грешки. Предназначено е да показва на участниците, че ако вложат усилие, ще могат да контролират критикарския си дух и така ще бъдат полезни както за себе си, така и за другите.

Критиката може определено да бъде полезна, когато е уместна, конструктивна и тактично изказана. Обаче доста от нашите критики се коренят в негативното ни отношение.  А още по-лошото е, че критикуваме неща, над които нямаме абсолютно никакъв контрол. Това е пагубно за нас самите и за другите. Освен това създава отрицателно отношение у хората около нас.

Преди около 100 години писателката Елън Уайт е уловила същността на тези проблеми в прекрасния съвет към християните: ,,Когато се изкушаваме да недоволстваме или да се оплакваме от нещо, което някой е направил, нека да похвалим този човек. Кажете: ,,сатана, този път победих твоите изкушения“. Изграждайте у себе си дух на благодарност. Прославяйте Бога постоянно за Неговата невероятна любов., заради която е дал Христос да умре за нас. Никога няма полза да се връщаме към стари рани. Бог ни призовава да изграждаме в себе си Неговата милост и несравнима любов, за да чувстваме вдъхновението да Го прославяме“.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461