ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ

Най-изучаваната форма на периодично гладуване, при което става дума само за ограничаване на храната, е гладуването през ден, което включва хранене през ден, редувано с дни  с консумиране на малко или никакви калории.

В състояние на покой ние изгаряме смес от въглехидрати и мазнини в съотношение 50:50, но когато престанем да се храним, запасите ни от гликоген обикновено се изчерпват за дванадесет до тридесет и шест часа. В този момент организмът ни трябва да превключи и да започне да разчита повече на запасите ни от мазнини. Това ,,метаболитно превключване“ може да помогне да се обясни защо най-голямата скорост на разграждане и изгаряне на мазнини  по време на тридневно гладуване се наблюдава между осемнадесетия и двадесет и четвъртия час. По този начин се очаква да извлечем някои от  ползите, свързани със спирането на храненето, но без рисковете на продължителното гладуване.

Едно от потенциалните предимства на гладуването през ден пред хроничното ограничаване на калориите е, че редовно си почивате от чувството за постоянен глад. Възможно ли е обаче хората толкова да изгладнеят през деня на гладуване, че да превърнат следващия ден в пиршество и да преядат? Ако сте изяли повече от два пъти отколкото нормално изяждате, тогава вероятно ще осуетите цялата идея на периодичното гладуване.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Резките промени в храненето, включително гладуването, особено ако страдате от някакво заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.