ПЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО РАКЪТ И ЗХАРТА СА ПРИЯТЕЛИ
- Имунитет
Захарта потиска ключов механизъм на имунната защита, известен като фагоцитоза. Консумирането на 10 супени лъжици захар може да предизвика отслабване на фагоцитозата с 50 %. Ако помислите за захарта във вафлите, палачинките, захарта в газираните напитки, високо-фруктозният царевичен сироп в готовите храни и кетчуп, както и всички десерти и сладкиши, може да видите колко лесно, всъщност, потискате имунната си система. Не само количеството захар, но и честотата на приема на захар и захарни изделия е свързана с имунната функция. В едно проучване е установено, че един час след поглъщането на умерено количество захар, фагоцитозата е намалена с почти 38 %. Два часа по-късно, имунната система е потисната с 44% и не се възстановява напълно в продължение на цели 5 часа.
Автор: д-р Албена Ройдева
Следва