ПЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО РАКЪТ И ЗХАРТА СА ПРИЯТЕЛИ

  1. Активност

При повечето хора, консумирайки захар под някаква форма, панкреасът отделя инсулин. Гръдната тъкан, например, съдържа рецептори за инсулин и той се явява мощен стимулатор за техния растеж. Група от Австралийски изследователи са заключили, че високите нива на инсулин-подобен растежен фактор (IGF) могат да бъдат действително причинители на рак на гърдата, простатата, панкреаса и ендометриума. Широко проучване, проведено в 21 страни от Европа, Северна Америка и Азия е заключило, че приемът на захар е силен рисков фактор, допринасящ за по-високите темпове на разпространение на рак на гърдата, особено сред по-възрастните жени. Четиригодишно проучване на Националния институт по обществено здраве и опазване на околната среда в Холандия (National Institute of Public Health and Environmental Protection in the Netherlands) сравнило 111 пациента с рак на жлъчните пътища с 480 здрави контроли и установили, че приемът на захар е свързан с два пъти по-голям риск.

Автор: д-р Албена Ройдева

Следва