ПЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО РАКЪТ И ЗХАРТА СА ПРИЯТЕЛИ

  1. Затлъстяване

Захарта сериозно допринася за наднорменото тегло, което е сред известните причини за рак. Според Американския институт за изследване на рака (American Institute for Cancer Research) над 100 000 случая на рак всяка година се причиняват от наднормено количество мазнини. Те включват хранопровода, панкреаса, бъбреците, жлъчния мехур, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Затлъстяването насърчава рака и чрез хронично възпаление и повишено производство на някои хормони – такива като естроген, който се свързва с повишен риск от рак на гърдата. Според последните изследвания на Тексаския университет (University of Texas MD Anderson Cancer), рафинираната захар, не само увеличава риска от рак на гърдата, но увеличава и риска от разсейването на туморите в други органи. Нещо повече, това проучване е установило, че отговорен за туморите на гърдата и метастазите е главно рафинираната фруктоза във високо-фруктозния царевичен сироп, откриван в преработените храни и напитки.

Автор: д-р Албена Ройдева