ПЕТ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО РАКЪТ И ЗАХАРТА СА ПРИЯТЕЛИ

  1. Афинитет

Раковите клетки обичат захар! Ето защо рафинираните въглехидрати като бяла захар, бяло брашно, високо-фруктозен царевичен сироп и безалкохолни напитки са изключително опасни за всеки, който се опитва да предотврати или да спре рака. Захарта, по същество храни раковите клетки и насърчава растежа на туморите. Раковите клетки усвояват захарта 10-12 пъти по-бързо от здравите клетки. В действителност, това е в основата на Позитрон емисионна томография (positive emission tomography, PET scans) – един от най-точните инструменти за откриване на раковия растеж. Позитрон емисионна томография използва белязана радиоактивна глюкоза за откриване на туморни клетки. През 1931 година нобеловият лауреат по медицина д-р Ото Хайнрих Варбург, установява, че раковите клетки имат коренно различен енергиен метаболизъм, в сравнение със здравите клетки. Той открива, че при злокачествените тумори процесът гликолиза (процес, при който глюкозата се използва като основно гориво) е значително ускорен.

Един от основните механизми, чрез които захарта повлиява развитието на ракови заболявания и други хронични заболявания включва митохондриална дисфункция (митохондриите са „клетъчните енергийни фабрики“). Захарта не е идеалното клетъчно гориво – тя изгаря бурно, като генерира много повече свободни радикали, които от своя страна причиняват увреждане на митохондриалното и ядреното ДНК, наред с клетъчната мембрана и протеините. Изследване показва, че хроничното преяждане, по принцип, има подобен ефект. Повечето хора, които имат склонност към преяждане приемат и двойно по-голямо количество богати на захар храни, което води до двойно по-голям риск от рак.

  1. Киселинност

Доктор Ото Хайнрих Варбург, също така, се основава и на факта, че раковите клетки се развиват в кисела среда. Захарта е силно киселинна. Нейното рН е около 6.4, което е около 10 пъти по-голяма киселинност от тази на кръвта.

Автор: д-р Албена Ройдева

Следва