Победа на човешкия дух

Страшна новина

На 4 декември 1982 г. се родил Николас (или „Ник“), но лекарите го отнесли преди майката да може да го види. Никой не ѝ изпратил цветя. Притеснена от цялата тази ситуация, тя попитала лекаря дали бебето е добре. Мълчание! След повторния въпрос лекарят просто казал: „Фокомелия“ и младата майка била напълно съкрушена. След като била помагала за раждането на толкова много нормални деца, Дашка и съпругът ѝ Борис не разбирали защо Бог допуснал тяхното дете да се роди без ръце и крака.

Ново начало

Изминало известно време преди двамата да приемат аномалията на детето си. Отнело още повече време самият Ник да приеме това. Но накрая осъзнали, че Бог има план дори и за него. С изумителна решителност той тръгнал на училище, започнал да спортува и дори станал мощен християнски евангелизатор и говорител. На 12 февруари 2012 г. той се оженил за Кани Мияхара и им се родили двама сина.

Недъг и победа

В книгата си „Живот без граници“ (Doubleday, 2010) Ник Вуджичич заявява: „Не можеш винаги да контролираш това, което ти се случва. В живота се случват неща, за които не си виновен или не можеш да спреш (…) Виждате ли, не мисля, че някога ни се дава нещо, с което да не можем да се справим. Обещавам ви, че за всеки недъг, който имате, сте благословени с повече от достатъчно способности, за да победите проблемите“ (с. 12).

Йорданка Дейчева, психолог, Клуб Психология и здраве – Плевен; psihologiaizdrave@abv.bg