ПОГРЕШНА ОЦЕНКА

Виното, по-специално червеното вино, съдържа повече фенолни съединения, като ресвератрол, кверцетин, катехин и флавоноиди, за които се смята че биха имали благоприятна функция при превенция на атеросклероза. Но антиоксидантните вещества се срещат в изобилие в гроздето (най-вече червеното), в неферментиралия гроздов сок, както и в други плодове и зеленчуци, например ягоди и несправедливо подценявано, в спанака.

Алкохолът сам по себе си може да бъде прооксидант, като се смята, че този ефект подпомага формирането на орофарингиалните ракови образувания. Пресните плодове и зеленчуци имат антиоксидантна функция. Неферментиралият гроздов сок намалява прогреса на атеросклерозата, като понижава концентрацията на плазмените триглицериди и окислението на мазнините.  Точно обратното, алкохолът увеличава липидното пероксидиране, водещо до развитие на атеросклероза.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“