ПОЛЕЗНИ НАВИЦИ В БОРБАТА СРЕЩУ СТАРЕЕНЕТО

Стареенето – неизбежният естествен процес, чрез който животът се възражда. Той влияе на самочувствието и настроението ни. Генетиката и естествения ход на живота, стресът на средата, активностите, хранителният режим и вредните навици са сред причините да остаряваме по-бързо. Ако можем да контролираме някои от тях, тялото ще ни благодари със здрава и стройна фигура, пълна с енергия и тонус, а душата ще пее в хармония със заобикалящия свят. Понякога, понесени от инерцията и динамиката на събитията през работната седмица не си даваме сметка кое около нас причинява преждевременното ни остаряване и появата на бръчки.

Липсата на равновесие и баланс в психиката води до стрес и състояние на депресия. Нещастният човек е унил, апатичен, перманентно изморен. Няма мотивация за работа и упражняване на каквато и да е физическа дейност. Увеличенатa консумация на спиртни напитки, кофеин, рафинирана захар и тютюн ускоряват стареенето на кожата. Водят до затлъстяване и наднормено тегло. Мнозина, за да оправят нещата прибягват до драстична диета, с която на всяка цена искат да влязат във форма за нула време. Кожата обаче става сива и суха, без тонус и здрав цвят. Винаги след диета клетките на организма дебнат момента, в който да си върнат изгубеното. Кожата се разтяга или свива спрямо промяната в теглото, еластичността ѝ спада и бръчките са налице.

Вредата от тютюна директно рефлектира върху кожата и ускорява стареенето ѝ. Бързата раздразнителност и разход на нерви карат лицевите мускули да правят прекалено много мимики. Гневът и тъгата оставят своя отпечатък, сбръчкват кожата на едни и същи места – най-често на челото и около устните. Прекомерното излагане на слънчева светлина в най-горещите часове през лятото също води до нежелани последици. Пигментациите, резултат от горещите слънчеви “ласки”, ще понижат нашето самочувствие, в последствие ще изгубим време и пари за лечебни процедури и козметични средства в борбата срещу тях.

В големите градове околната среда е замърсена със сух въздух и прахови частици, затова е много важно да предпазваме цялостно кожата си. Веднъж образувалите се бръчки не изчезват лесно. От съществено значение е правилната хидратация на кожата. Приемът на течности поне по 2 литра на ден е задължителен. Препоръчително е дълбоко почистване веднъж седмично и основно почистване всяка вечер. Сутрин кожата се нуждае от овлажнител, заради активностите през деня, а вечер – от подхранване, за по-добра регенерация. Пиенето на вода често и по малко е най-оптимално. Цитрусовите плодове помагат на кожата да произведе еластин и колаген. Храните като спанак, броколи, авокадо, домати и грозде предотвратяват стареенето, заради съдържанието на антиоксиданти.

Сп. ,,Българска наука“ 20.06.2021г.