ПОЛЗАТА ОТ СТРАДАНИЕТО

 

Вече на стари години, художникът Анри Матис бил измъчван от ужасен артрит. Когато гостите му го питали защо продължава да измъчва своите разкривени пръсти с четката всеки нов ден, той отговарял: “Болката е преходна, красотата е вечна.”

Работейки по фреските на тавана на Сикстинската капела, Микеланджело често се чувствал така обезкуражен, че му се искало да се откаже, но всяка нова сутрин тръгвал да се изкачва по стълбата, за да реализира грандиозните си видения.

Авраам беше на осемдесет години, когато тръгна да излиза от родния си Ур Халдейски и да се подлага на тежки изпитания и опасности. На тая възраст едва ли остава нещо от младежкия авантюризъм, но този мъж на вярата не можеше да не последва гласа на Бога.

Един от американските президенти, Рузвелт, казва: “Деветдесет процента от полезната работа в тая страна се върши от болни хора.”

Трудно е да устояваш на пречките, които изникват по пътя. Болестите, огорчението, старостта са изпитания, които угасят огъня в много сърца и превръщат в пепелище душите на мнозина.

Но именно те са и проверката, която отсява зърното от плявата. Те показват кое е плод на истинското посвещение и кое е плод на кариеристични, материалистични или егоистични подбуди и мотиви. Тогава се разкрива и силата на Бога, която действай човешката слабост. Силата на плътта, здравето и младостта често повече пречат, отколкото помагат на делото Божие. 

„Господ знае как да избави благочестивите от напаст.“ 2 Петрово 2:9

СЪЩЕСТВЕНОТО Е НЕ КАКВИ ДАННИ ИМАМЕ, А КАКВО ПОЗВОЛЯВАМЕ НА БОГА ДА НАПРАВИ ОТ ЖИВОТА НИ.