ПОЛИФЕНОЛИ
Полифенолите (вид растителни съединения с антиоксидантна активност) могат да подпомогнат развитието на Bifidobacteria в епруветка за броени часове, но могат ли тези резултати да бъдат повторени в реалния свят с богати на полифеноли храни. Рандомизирайте хора на около купичка диви боровинки и можете да получите значително увеличение на Bifidobacteria в техните изпражнения, но как можете да сте сигурни, че това се дължи на полифенолите, а не просто на фибрите? Е, ябълките също подпомагат развитието на Bifidobacteria, но само изолираните ябълкови фибри не могат да го направят. Бананите имат подобно съдържание на фибри като дребнозърнестите безкостилкови плодове, но по-малко полифеноли. Дали консумирането на банани подпомага значително развитието на Bifidobacteria? Не, което отново навежда на мисълта, че полифенолите може да играят специална роля.
,,Можем без диети“ д-р Майкъл Грегър