Помага ли ваксината за туберкулоза срещу COVID-19?

Дали старата един век ваксина (БЦЖ) срещу туберкулоза може да подпомогне имунната система на човек срещу коронавируса COVID-19?

Клинични изследвания, търсещи отговор на този въпрос, от седмица започнаха няколко държави, сред които Гърция Холандия, Германия и САЩ.

Страните, в които е имало масово ваксиниране срещу туберкулоза, имат по-ниска смъртност. Това отбелязват в своя публикация учени от New York Institute of Technology.

Ваксината

БЦЖ е жива лиофилизирана (дехидратирани чрез дълбоко замразяване под високо налягане живи бактерии) ваксина, съдържаща щам на Mycobacterium bovis, който причинява туберкулоза по говедата, близък до M. tuberculosis, който причинява туберкулоза при хората. Ваксината е кръстена на френските микробиолози Алберт Калмет и Камил Гюрин, които са я разработили в началото на 20-ти век. Първата ваксинация в България с БЦЖ е направена през 1928 г.

Ваксината се поставя на деца през първата година от живота им, в повечето страни по света, и е безопасна и евтина – но далеч от перфектното: предотвратява средно около 60% от случаите на туберкулоза при деца с големи разлики между държавите.

Клиничните изследвания се правят на медици и възрастни хора

Изследванията се правят при лекари и медицински сестри, които са изложени на по-висок риск от заразяване с респираторната болест и при възрастни хора.

Немският Институт за инфекциозна биология “Макс Планк” проучва в момента дали модерната им версия на БЦЖ – VPM1002 е ефективна срещу инфекция с SARS-CoV-2. Мащабното проучване се провежда в няколко болници в Германия.

Проучвания върху мишки показват, че БЦЖ ваксината може да защити не само срещу туберкулоза, но и срещу вирусни инфекции на дихателните пътища. Мишките, страдащи от грип, имат по-малко вируси от грип А в кръвта си, ако преди това са били ваксинирани с БЦЖ. Ваксинираните животни показват по-малко увреждане на белите дробове.

Други изследвания на учените от “Макс Планк” показват, че ваксинацията с БЦЖ повишава устойчивостта на животните към други вируси (например херпес тип 1 и 2). Очевидно БЦЖ ваксината активира имунната система срещу вирусна инфекция, пише в статия на сайта на “Макс Планк” . По този начин тя намалява риска от тежка прогресия на заболяването и снижава смъртността.

VPM1002 се смята за по-безопасен и ефективен вариант.

БЖЦ предотвратява до 30% от инфекциите от други патогени

Обикновено ваксините повишават имунните отговори, специфични за определен патоген, като антитела, които се свързват и неутрализират един вид вирус, но не и с друг. БЦЖ може да увеличи способността на имунната система да се бори с патогени, различни от бактерията срещу туберкулоза, сочат клинични и наблюдателни проучвания, публикувани в продължение на няколко десетилетия от датските изследователи Питър Аби и Кристин Стабел Бен, които живеят и работят в Гвинея-Бисау, пише в списание Science. Изследователите са установили, че ваксината предотвратява около 30% от инфекциите, с който и да било известен патоген, включително вируси, през първата година след ваксинирането.

Страните с по-продължителна ваксинация имат по-ниска смърност

Страните, в които е имало масова ваксинация срещу туберкулоза, имат по-ниска смъртност. Това отбелязват в своя публикация от 24 март тази година учени от New York Institute of Technology, College of Osteopathic Medicine. Те дават пример с Иран, където имунизациите са от 1984 г. и смъртността от COVID-19 е 19,7 случая на милион. Япония прилага масово ваксината БЦЖ през 1947 г. и има около 100 пъти по-малко смъртни случаи – 0,28 смъртни случая на милион души. Бразилия започва да ваксинира масово през 1920 и има още по-ниска смъртност от 0.0573 смъртни случая на милион жители.

Тъй като броят на случаите на туберкулоза намалява в края на 20 век, повечето държави в Европа се отказват от имунизациите срещу туберкулоза между 1963 и 2010 г., отбелязват авторите.

Източници:

New York Institute of Technology.

College of Osteopathic Medicine

ГЕОРГИ А. АНГЕЛОВ
30 март 2020