ПОМОЩ ПРИ ДИАРИЯ

  1. Пектин и трици. И двете абсорбират много пъти повече от собственото им тегло течности и така помагат на организма да се справи с диарията. Пектинът също абсорбира и елиминира увреждащите микроби и стимулира размножаването на необходимите бактерии.
  2. Ябълки и банани. Бананите са по-ефективни от ябълките, но и двата плода съдържат много пектин и от древността се препоръчват при диария. Те набавят минералите, които се губят при диарията – магнезий и калций.
  3. Чесън. Ако се консумира редовно, чесънът може да излекува много стомашни и чревни заболявания. Алицинът в чесъна стимулира стените на стомаха и червата да секретират смилателни ензими. Но той трябва да бъде разреден или смесен с останалите храни.
  4. Затягаща диета. Включва банани, ориз, ябълков сок, препечен хляб. Може да използвате и супа от моркови.
  5. Не прекалявайте със захарта. Сладките сокове са лош заместител на течностите, загубени в случай на диария. Най-подходящи са супите от ориз, царевица, жито или картофи. Сушените боровинки и касиса са добри антидиарийни компоненти.
  6. Формулата при диария. Смесете чаша кисело мляко, 3 банана и една супена лъжица трици.

P.S. Не прилагайте само природни средства, без да са направени необходимите изследвания и без преглед от лекар. Неправилно лекуваната диария може да бъде много опасна!

,,Лекарства от природата” IV част  Издателство ,,Нов живот”