ПОНЯКОГА СА НУЖНИ ПРОМЕНИ

Когато хората страшно надценяват степента, в която техните предписани лекарства ги предпазват, те може да са по-малко склонни да направят необходимите промени в хранителния си режим, които изключително много ще намалят техния риск.

Да вземем например статиновите лекарства за сваляне на холестерола. Най-доброто, което те може да предложат по отношение  намаляването на абсолютния риск от следващ инфаркт или смърт, е 3 процента за период от шест години.  Междувременно един хранителен режим с пълноценни растителни храни може да подейства двайсет пъти по-добре, потенциално предлагайки намаляване на абсолютния риск с 60 процента след по-малко от четири години. През 2014 г. д-р Колдуел Еселстин Джуниър публикува поредица от случаи на около двеста души със сериозна сърдечна болест, показваща, че достатъчно здравословен хранителен режим, основан на растителни храни, може да предотврати тежки сърдечни епизоди при 99,4 процента от пациентите, които го следват.

Разбира се, хранителният режим и лекарствата не са взаимно изключващи се и мнозина поверили грижата за здравето си на д-р Еселстин, продължили да вземат лекарствата си за сърце. Просто е необходимо да си давате реална сметка колко ограничена е ролята на съдържанието на домашната ви аптечка в сравнение със съдържанието на хладилника ви.

P.S. При правилен режим след време необходимостта от лекарства ще отпадне, но спирането им трябва да става под наблюдението на лекуващия лекар и по негово решение!

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.