ПОСЛЕДИЦИ ОТ КЕТОГЕНЕН РЕЖИМ

Изображения от ЯМР на мозъци на хора, получени с промеждутък от около четири години, установили, че при онези, чиито хранителни режими  включвали нездравословни храни и голямо количество месо, се наблюдавало значително свиване на хипокампуса в сравнение с онези, чиито хранителен режим бил по-здравословен.

Изследователите поставили хора на кетогенен режим с високо съдържание на мазнини и само в разстояние на седем дни потвърдили притъпяване на познавателните способности, включително влошено време на реакция и отслабено внимание. Друг изследователски екип установил, че пет дни хранителен режим с високо съдържание на мазнини уврежда мозъчната функция: ,, Бяха открити намалена скорост на извличане на информация от паметта, нарушена способност за интензивно фокусиране на вниманието и изпълнение на сложна задача, изискваща участие на работна памет и внимание.

Дори едно нездравословно хранене дневно, в продължение на четири дни може да влоши мозъчната ни функция. Изследователите предполагат, че периодът на възстановяване до изчезване на увреждането, причинено от тези четири богати на мазнини хранения, може да бъде между четири до шест седмици.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Хипокамп (на латински: hippocampus) е анатомична област в мозъка, част от сивото мозъчно вещество. Той обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Играе важна роля при мотивацията и при формирането на спомените.