ПО-МАЛКО КИСЛОРОД В КРЪВТА

Мазнините в храната ограничават снабдяването на кръвта с кислород по два начина: чрез намаляване на циркулацията и чрез намаляване на капацитета на червените кръвни телца да пренасят кислород. Когато влязат в кръвообращението, мазнините действат като лепило, ,,обкръжаващо“ тези клетки. Така те се слепват Тези групи от червени кръвни телца (бучки, съсиреци) не могат да преминават през някои от микроскопичните капиляри на организма. По този начин може да се блокира 20 процента от капацитета на капилярите, да се забави кръвообращението и в много тъкани да се получи глад за кислород. Тези ,,бучки“ не само че блокират капилярите, но са неспособни да пренасят нормалния си товар от кислород. Всяко от червените кръвни телца носи използваемия кислород по цялата си повърхност, но ако клетките са групирани, само най-външната повърхност на тази група или грозд от кръвни клетки може да занесе кислород до стените на съдовете.

,,За твое здраве“ – д-р Ханс Дийл   Издателство ,,Нов живот“