Предсказване на бъдещето

Пример: Миналата седмица спряхме колата на паркинга на пазара и тръгнахме да купуваме някои неща. Времето беше много топло и когато се върнахме, в колата беше ужасно горещо и задушно. А щом седнахме вътре, нещо стана с алармата и вратите се заключиха. Започнах да усещам как ме завладява паника, сърцето ми започна да бие с всичка сила, започнах да си представям как няма да мога да изляза от колата, ще се задуша и ще умра! Буквално! Докато мъжът ми оправи алармата, няколко пъти вратите се отключваха и заключваха и всеки път паниката ми ставаше сякаш все по-силна. Обикновено външно не ми личи, но с усилие на волята се въздържах да не се втурна навън ужасена!

Хората, които допускат тази грешка, очакват, че ще се случат лоши неща и чувстват убеждението, че тяхното предсказание е вече установен факт.

 ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ПАНИКАТА

Когато произволно предсказвате гибелен край, дори когато доказателствата не подкрепят катастрофичното мислене, вие си причинявате излишен страх и тревожност. Постоянното повторение на стресиращи филми в съзнанието може да доведе до депресия, отпадналост и пълна безнадеждност.

Някои хора с катастрофично мислене могат да превърнат тревогата си в истински панически пристъпи. Склонният към паника човек може да забележи леко ускоряване на сърцебиенето, да си каже, че нещо не е наред и бързо да започне да си внушава, че е болен, докато мислите му станат ирационални. В действителност краткосрочно сърцебиене може да се породи от доста не застрашаващи живота причини. Но отрицателният ред на мисли често усилва физическите симптоми, довеждайки до истинска паническа атака.

КОГАТО МИСЛИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ФИКС-ИДЕИ

ОБСЕСИВНО-КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО (ОКР)
·      Натрапчиви идеи за бактерии или мръсотия, водещи до прекомерни и повтарящи се ритуали на измиване

·      Страх, съмнения и нужда да се „проверяват нещата“ постоянно

·      Повтарящи се мисли за насилие

·      Страх да не наранят някой друг

·      Повтарящи се докосвания или броене

·      Натрапчиви идеи за ред или симетрия

·      Натрапчив интерес към сексуални действия, които са отблъскващи за човека с фикс-идеята, или мисли, които противоречат на религиозните му вярвания

Миенето на ръце е нещо полезно. Обаче ако сме сред природата и няма къде да се измия, за мен не е проблем да ям с немити ръце, стига да не съм пипала нещо много мръсно. Но има хора, които при никакви обстоятелства не могат да ядат с немити ръце – представят си, че по ръцете им има болестни бактерии и те ще се заразят, ще се разболеят и т.н. – предсказват неприятни последици за бъдещето. Ако ядат с немити ръце, това предизвиква у тях силно и неприятно чувство, силна вътрешна съпротива. Това е някаква степен на така нареченото Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР): когнитивно изкривяване с неправилно предсказване на бъдещето, насочено към предотвратяване на някаква страшна ситуация. Натрапчивата идея (тревожни и често повтарящи се мисли или образи) се съчетава с натрапчиви импулси (ритуалите, които използва един човек, за да се освободи от тях), като миене на ръце, презапасяване, поставяне на неща в определен ред или постоянно проверяване, изпълнявани принудително по един и същи начин.

Когато ритуалът не се извърши, нивото на тревога става непреодолимо, водейки до паническа атака. За да избегне тревожните реакции, човекът става роб на своите ритуали и принудителни действия.

Ако усетите, че предсказвате бъдещето или мислите катастрофично, е важно да спрете и да се запитате: „Кое е наистина най-лошото нещо, което би могло да се случи?“ Важно е да осъзнаете, че когато се тревожите за бъдещи събития, има в действителност само два възможни изхода:

Плашещото нещо не се случва, в който случай излишната тревожност е породила страдания заради нещо, което не се е случило, ИЛИ най-лошият сценарий се е сбъднал, в който случай излишната тревожност ви е накарала да преживеете събитието многократно в ума си, вместо само веднъж. 

Ако се хванете, че си представяте най-лошото за незначителни ситуации, ще е полезно да ги сравните с нещо наистина лошо.

Пример: В сравнение с инвалидност, едно порязване, което налага шевове, или дори счупен нос, са съвсем незначителни. Ключът е да възприемаме всичко в правилната перспектива.

 ПОГРЕШНИ ПРОГНОЗИ:

  1. НЕРЕАЛИСТИЧНИ ОПТИМИСТИЧНИ ПРОГНОЗИ

Макар че много хора имат песимистични очаквания за това, което предстои, някои предсказатели правят нереалистични оптимистични прогнози, които са също грешка в предсказването на бъдещето.

Пример: Хазартните играчи предвиждат неоснователни очаквания за печалба, въпреки че шансовете са против тях. Истината е, че ако често играете хазарт, ще изгубите повече пари, отколкото ще спечелите. 

  1. И ЗАЖИВЕЛИ ЩАСТЛИВО?

В наше време една от най-пагубните грешки в предсказване на бъдещето е очакването, че новобрачните двойки ще живеят „щастливо до края на дните си“ без особени усилия.

Една втора сериозна грешка в предсказване на бъдещето допускат женени двойки, които смятат, че ще бъдат по-щастливи, ако се разведат.

Пример: Учени от Чикагския университет, които проучват 5 232 нещастно женени възрастни, не откриват никакви доказателства, че тези, които са се развели, са по-щастливи след това в живота от онези, които остават женени. Освен това, проучването показва, че две трети от нещастно женените брачни партньори, които запазват браковете си, докладват, че те пет години по-късно са станали щастливи. Изненадващото е, че най-нещастните бракове докладват най-драматичните обрати. 

  1. ПАРИТЕ НЕ КУПУВАТ ЩАСТИЕ

Въпреки популярното вярване в обратното, парите не купуват щастие.

Други учени установяват, че в Съединените Щати, които са една от най-богатите нации в света, процентът на щастливи хора е по-нисък от много по-бедните страни като Нигерия или Мексико.

 НЕ ВСИЧКИ ПРЕДВИЖДАНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО СА ПОГРЕШНИ

Има много случаи в живота, когато точните прогнози за определено поведение и вероятния изход от него могат да ни спестят огромни проблеми.

Един добър пример за това са нашите решения за здравословен начин на живот. Научните изследвания шумно потвърждават, че диета, богата на захар, натрий, наситени мазнини или рафинирани храни ще повлияе неблагоприятно здравето ви рано или късно. Когато успеете да намалите захарта или мазнината в диетата, или някой друг вреден навик, вие „предсказвате истина“, а не лъжа.

На последната среща на Клуб ПСИХОЛОГИЯ И ЗДРАВЕ представихме някои промени в начина на живот, които ще ни помогнат в профилактиката и лечението на най-разпространените сърдечно-съдови заболявания. Може да видите презентацията на нашата страница Психология за ВСЕКИ ДЕН.

Разбирането на благоприятните последици от определени действия и печалните последици от други може да бъде силен мотивиращ фактор.

КАКВО ДА НАПРАВЯ

Да се подготвяме за бъдещето е нещо различно от предсказването му. Подготовката може да помогне за понижаване на тревожността в живота и да ви мотивира за успех, докато предположенията само ви карат да се тревожите или да пропускате възможностите за успех. Разумната подготовка включва например запознаване с процедурите при спешни случаи и първа помощ, спазване на правилата за безопасност и старателна подготовка за работата.

 МОЛИТВА ЗА СПОКОЙСТВИЕ

„Господи, дари ми спокойствието да приема нещата, които не мога да променя; смелост – да променя нещата, които мога; и мъдрост да правя разлика между двете“ (Райнхолд Нибур).

Пример: „Телефонът ми звъни в 5 часа сутринта. Сигурно баща ми е получил пристъп. Ще припадна! Не мога да го понеса!“

„Телефонът ми звъни в 5 часа сутринта. Сигурно е някакъв спешен случай. Трябва да се стегна, може да се наложи да помогна с нещо!“

 Йорданка Дейчева, Клуб ПСИХОЛОГИЯ и ЗДРАВЕ – Плевен; Фейсбук: Психология ЗА ВСЕКИ ДЕН; psihologiaizdrave@abv.bg