ПРЕПОРЪКИ ЗАСЛУЖАВАЩИ ВНИМАНИЕ
Днес всички здравни институти препоръчват намаляване консумацията на сол до най-много 5-6 г дневно. В действителност и това количество е твърде високо, поради което тези, които са взели присърце добруването на населението, ,,дръзват“ да заявят, че консумацията на сол не бива да надвишава 1-3 г дневно. За съжаление, почти навсякъде тя се увеличава вследствие все по-честото използване на полуфабрикати, а в хранителната индустрия финансовият успех е от водещо значение.
Трябва да знаем, че в повечето зеленчуци се намира определено количество сол. Например 100 г моркови съдържат 60 мг натрий, тоест почти 120 мг сол; 200 г суров картоф съдържа 3,5 мг, а 100 г сух нахут – 25 мг натрий, така че хората, следващи вегетарианска диета, е необходимо да добавят съвсем малко сол към дневния си прием.
,,Погрижи се за сърцето си“ – Издателство ,,Нов живот”