ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ХРАНИ ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Пълнозърнести храни. Главоболието при напрежение понякога се дължи на депресия и има връзка с хипогликемията (внезапно спадане  нивото на кръвната захар). Пълноценните зърнени храни (ориз, пшеница, овес, ечемик, ръж, царевица, просо, елда…) предотвратяват следобедната хипогликемия (намаляването на кръвната захар след нахранване).

Богати на калий храни (зелени зеленчуци, банани, череши, картофи…) за повишаване на съотношението калий/натрий, жизненоважно за метаболитния баланс на телесните клетки и оттам особено за невроните.

Бобови храни (фасул, нахут, соя…)

Листни зеленчуци (броколи, зеле, марули, спанак…)

Зеленчуци (домати, краставици…)

Грудкови (картофи, моркови…)

Ядки (бадеми, лешници, орехи…)

Плодове (череши, боровинки, круши, сливи, ябълки, праскови…)

Приемането на споменатите храни, освен че общо подобрява здравето (което само по себе си е начин за предотвратяване на мигрената), подпомага и циркулацията на  кръвта в кръвоносните съдове.

Тези храни не съдържат наситени мастни киселини и повишават количеството на целулозата в диетата. Споменатите два фактора подобряват кръвообращението в кръвоносните съдове, което всъщност има пряка връзка с мигрената.

Препоръчителни напитки: Вода, натурални сокове от плодове и зеленчуци. Те осигуряват витамини и минерални соли, които подобряват общото състояние на здравето.

Следва: Ограничени храни при главоболие

,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“ Издателство ,,Нов живот“

 

P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.