ПРЕЯЖДАНЕ СЛЕД КОНСУМИРАНЕ НА ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Учените са провели проучвания, включващи както хора, така и животни, и са открили доказателства, че нашата нужда от енергия е това, което поражда любовта ни към сладко. Въпреки че животните и хората могат да са много различни, важни открития са направени с помощта на животни в експерименти, които биха били опасни или много трудни за изпълнение върху хора. Например, в един експеримент на група плъхове е предоставена храна, подсладена с глюкоза (вид захар), а на друга група- с изкуствени подсладители. След това и двете групи били временно лишени от храна, за да се предизвика чувство за глад. Изследователите установили, че когато двете групи животни получили достъп до нова храна, подсладена с глюкоза, плъховете, които са приемали първоначално изкуствено подсладена храна, са изяли значително повече от тези, които още в началото са консумирали храна, съдържаща глюкоза. Животните, хранени с изкуствено подсладена, нискокалорична храна, преяли с глюкозосъдържащата впоследствие, защото не били свикнали да правят връзка между сладкия вкус и калорийното съдържание. Тази неспособност да се предвиди хранителната стойност от сладостта довела до склонност на мишките да компенсират калорийните загуби чрез преяждане.

Сп. ,,Българска наука“ 13.08.2022г.

ИЗТОЧНИК:  Trick or Treat? How Artificial Sweeteners Affect the Brain and Body