ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ
В проучвания върху диетите, включващи адвентисти, учените сравняват „умерени вегетарианци” с „умерени месоядци”. Това не е голяма разлика. Но въпреки това адвентистите вегетарианци са много по-здрави от месоядците. Тези адвентисти, които са се „лишили” от месо, са се „лишили” и от опустошенията на диабета. Честотата на диабета при вегетарианците е била наполовина на тази на месоядците. Затлъстяването при вегетарианците е било също наполовина на това на месоядците. В друго проучване учените са оценявали диетите и диабета сред население от „японски американци” в щата Вашингтон. Тези хора са били синове на японски имигранти в САЩ. Забележително е, че те са имали четири пъти по-голяма превалентност на диабета, отколкото е средната превалентност сред мъже на същата възраст, живеещи в Япония. Какво се е случило? Оказало се, че „японските американци”, които са развили диабет, са консумирали предимно животински протеини, животински мазнини и храни с холестерол, всички те, намиращи се само в храните от животински произход. Общият прием на мазнини също бил по-висок сред диабетиците. Тази диета е била свързана и със свръхтегло. Тези „японски американци”, които са втора генерация, консумирали повече месо и по-малко растителни храни в сравнение с мъжете, родени в Япония. Изследователите пишат: „Очевидно хранителните навици на японските мъже, живеещи в Съединените щати, приличат повече на американския начин на хранене, отколкото на японския.” Последствията са – четири пъти по-голяма честота на диабета.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл