ПРИ ДЕФИЦИТ НА СЕРОТОНИН

Можете да увеличите нивата на серотонин чрез лекарства и по-естествени начини. Ниските нива на серотонин в мозъка могат да причинят депресия, тревожност и проблеми със съня. Много лекари предписват т. нар. селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин (SSRI) за лечение на депресия. Той е най-често предписваният вид антидепресанти. SSRI повишават нивата на серотонин в мозъка, като блокират реабсорбцията на химикала, така че повече от него остава активен.

Когато приемате серотонинови лекарства, не трябва да използвате други лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар. Смесването на лекарства може да ви изложи на риск от серотонинов синдром, причиняващ диария, главоболие, температура, мускулни схващания и високо кръвно налягане.

Естествени бустери на серотонин

Освен SSRI, следните фактори могат също да повишат нивата на серотонин, според статия, публикувана в Journal of Psychiatry and Neuroscience:

Излагане на ярка светлина: Слънчевата светлина или светлинната терапия обикновено са препоръчителни средства за лечение на сезонна депресия.

Физически упражнения: Редовните упражнения могат да имат ефект за повишаване на настроението.

Здравословна диета: Храните, които могат да повишат нивата на серотонин, включват яйца, сирене, пуешко, ядки, сьомга, тофу и ананас.

Серотонинът засяга всяка част от тялото ви, той е отговорен за много от важните функции, които го ръководят през деня. Ако нивата ви не са в баланс, това може да повлияе на вашето психическо, физическо и емоционално благополучие. А понякога дисбалансът на серотонина може да доведе и до по-сериозни проблеми, ако не се предприемат мерки. Затова е важно да обърнете внимание на тялото си и да говорите с Вашия лекар за всякакви притеснения.

P.S. Нивата на серотонин могат да се повишат и от семена и бобови храни, които също са богати на триптофан – аминокиселината необходима за синтеза на серотонин.

Източник: healthline.com

Сп. ,,Българска наука“ 01.02.22 г.