ПРИ ТРЕВОЖНОСТ И СТРЕС

Често пъти симптомите на тревожността не се проявяват, докато някоя изключително стресираща ситуация не отключи кризата. Има лесно приложими профилактични дейности, които могат да отклонят появата на тревожност, както и да служат за овладяване на симптомите още при тяхната поява.

Говорете за проблемите си. Стремете се към свързването в близки приятелства с хора, с които да можете да споделяте преживяванията си. Хората в постоянна изолация са подложени на по-голям риск от отдаване на безпокойство. Ако вашият случай е такъв, поддържайте добри взаимоотношения с член от семейството или с приятел, който може да запълни нуждата ви от приятелство.

Практикувайте отпускане. Напрежението придружава всички форми на тревожността, затова е от съществено значение да знаете как да се отпускате – по систематичен или съвсем обикновен начин.

Използвайте дишането като средство за избягване на напрежението. Изненадващо е как някои съвсем простички почивки и упражнения за дълбоко дишане (от корема към гърлото) могат да осигурят спокойствие в неспокойна или мъчителна ситуация, като по този начин се избегнат усложнения.

Хранете се правилно. Проучванията показват, че избягването на хипогликемията (понижената кръвна захар) и консумацията на закуска, включваща протеини, ви помага да поддържате биохимичния баланс на тялото и предотвратява причиняващите безпокойство мисли. Ето защо консумирайте здравословна храна и започвайте деня си със стабилна закуска.

Намерете групи за подкрепа. Това са групи от хора със сходни проблеми. В много градове има организирани терапевтични групи. В тяхното обкръжение ще научите много от опита на другите, а и те могат да разберат вашите трудности.

,,Силата на надеждата“  Издателство ,,Нов живот“