ПРОПОВЕД ОТ КАРУЦАТА
Елвис Думитру

Аз съм пастор, а дядо ми, вярващ през целия си живот, е одобрявал и харесвал църквата на адвентистите от седмия ден.
Докато годините минавали, дядо ми, не веднъж е казвал на баща ми в дома им в Ратешти, малко селце в Румъния: „Ако някога искате да принадлежите на единствената истинска християнска църква, трябва да отидете в църквата на адвентистите от седмия ден“, казвал дядо ми Гераса Думитру.
Тези думи дали плод. Баща ми Аврелиан потърсил адвентната църква и се кръстил в Румъния по време на комунистическия строй. В резултат на това израснах в адвентен дом, а брат ми и аз сме адвентни пастори.
Но как моят дядо е знаел за адвентистите? Историята е от началото на 60-те години в Ратешти, разположен на около 85 мили (135 километра) северно от столицата на Румъния, Букурещ. В селото живеели осем адвентисти и властите наредили ареста им по време на репресията срещу тяхната религия. Извикан е коняр, който да транспортира адвентистите в затвора с кон и каруца.

Когато каруцата се разтърсила попадайки в дупките и люлеела по неравния черен път, затворниците започнали да пеят химни отзад. Каруцарят се заслушал, изненадан и впечатлен от красивите думи за Исус и Неговата любов, си помислил: “Как могат тези адвентисти да пеят с такава радост, когато отиват в затвора?“
Около седмица по-късно каруцаря бил повикан да заведе православния свещеник в селото в църквата си. Каруцата попаднала в дупка по пътя към църквата и свещеника гневно отприщил порой от хули.
Шофьорът слушал шокирано. Той си помислил: “Защо свещеникът проклина своя Бог за дупката, отивайки към църквата? И защо онези адвентисти пееха толкова красиви песни за Исус, когато отиваха в затвора?“
Двата инцидента оставили дълбоко впечатление на шофьора и той решил да научи повече за адвентистите. След известно време той се е кръстил в църквата на адвентистите. Този мъж е бил добър приятел на дядо ми.
Ратешти остава малко село и до днес, но има силно адвентно присъствие, с около 40 члена на църквата.
Често си мислим, че хората не се интересуват от това, което правим, но хората винаги ни наблюдават. Адвентистите затворници не знаели, че шофьора слушал с удоволствие песните им за хваление и че тяхната вярност ще оформи две поколения адвентисти в моето семейство.

 

* Елвис Думитру е 26-годишен асоцииран пастор на адвентната църква на Куза Вода в Букурещ.