Пророчества, депресия и надежда

Знаете ли коя е основната причина за смъртност в световен мащаб? Сърдечно-съдовите заболявания. Но има една друга причина, която набира сила и скоро може да ги измести. И това е депресията. Депресията вече е обявена от Световната здравна организация за причина №1 за инвалидност и влошаване на живота в световен мащаб. Има много и различни причини за това. Например, ако отворите библиите си на Евангелието на Лука, 21 глава, ще откриете следните думи:

„И ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите, а по земята бедствие на народите, които ще бъдат в недоумение поради бученето на морето и вълните.

Човеците ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне света, защото небесните сили ще се разклатят.

И тогава ще видят Човешкия Син, идещ в облак със сила и голяма слава“ (ст. 25-27).

Според д-р Лука, авторът на Евангелието, преди Пришествието на Христос и края на света хората ще примират от страх и тревоги за бъдещето. Днес статистиките показват, че много хора изпитват постоянна тревожност и депресия, особено в най-развитите страни, където бихме очаквали да бъдат най-спокойни.

И без да са чели Библията, много хора усещат, че нашият свят не върви в добра посока заради катаклизмите в природата, икономиката, обществото, отношенията. Затова имам един важен въпрос: Трябва ли тези събития да ни тревожат и депресират? Моят отговор е: Зависи. В Библията виждаме две групи хора и два различни типа реакции към Пришествието на Исус.

Едната група изпитва ужасна тревога и депресия: „И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините; и казаха на планините и на скалите: Паднете върху нас и ни скрийте от лицето на Седящия на престола и от гнева на Агнеца! Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои?“ (Откровение 6:15-17).

Другата група изпитва огромна радост: „Ето, Този е нашият Бог; чакахме Го – и Той ще ни спаси; Този е Господ, чакахме Го; ще се зарадваме и развеселим в спасението Му“ (Исая 25:9).

Дали ще преживяваш депресия, или радост зависи изцяло от решението ти да отхвърлиш или приемеш Бога като свой небесен Баща и Спасител.

Все пак човек трябва да познава признаците на депресията, за да може да реагира навреме и да се предпази от усложнения.

Според news.bg 8% от българите страдат от депресия, а има предположения, че достигат до 1 милион души. Затова е решаващо за доброто ни психично и физическо здраве да се запознаем с тази болест и да знаем как да намерим изход от депресията.

1 симптом:  ДЪЛБОКА ТЪГА е това, което повечето хора свързват с депресивните чувства. Те проявяват този симптом, ако лично признават, че почти всеки ден, през по-голямата част от деня, се чувстват тъжни или празни или ако друг човек наблюдава това у тях. Например наблюдателят може да забележи, че въпросната личност се разплаква без видима причина.

2 симптом: АПАТИЯТА се описва като забележимо намален интерес или удоволствие от почти всички дейности през по-голямата част от деня, почти всеки ден. Дори „забавните“ неща вече не ни радват. Засегнатият човек често значително губи мотивация и не му се прави нищо.

3 симптом: ВЪЗБУДАТА е смущение без определена причина, често описвано като безпокойство. Човек също проявява този симптом, ако общото ниво на активност е значително понижено. Той може да не съзнава по-бавния си ход при вървене, докато не се види на някой клип вкъщи. И други обичайни дейности често са значително забавени.

4 симптом:  РАЗСТРОЙСТВОТО НА СЪНЯ може да варира при различните хора. Някои имат безсъние почти всяка нощ, докато други са сънливи или дори спят през по-голямата част от времето, дори през деня.

Аз си спомням, че още като тийнейджър имах периоди, в които постоянно спях – изобщо не исках да ставам, а да живея в страната на сънищата. Сега си давам сметка, че още тогава съм имала признаци на депресия.

5 симптом: ПРОМЯНАТА В ТЕГЛОТО ИЛИ АПЕТИТА може също да отиде в двете крайности. Ако за един месец човек отслабне или надебелее с пет или повече процента от телесното си тегло без целенасочени действия от негова страна, този симптом е приложим за него. Важи също и ако има забележимо повишаване или намаляване на апетита всеки ден.

6 симптом: ЛИПСАТА НА КОНЦЕНТРАЦИЯ е най-забележим при студентите или умствените работници. Хората, които трудно вземат решения или казват, че ясното мислене им е трудно почти всеки ден, също проявяват този симптом.

7 симптом: ЧУВСТВОТО ЗА МАЛОЦЕННОСТ кара човек да се чувства безполезен за другите почти всеки ден. Прекомерното или непропорционално чувство за вина също е проява на този симптом.

8 симптом: МРАЧНИТЕ МИСЛИ включват постоянно повтарящи се мисли за смърт или самоубийство, независимо дали човекът наистина е изработил конкретен план за провеждането му.

9 симптом:  УМОРА ИЛИ ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ почти всеки ден.

Как да се справим с депресията?

  1. Да открием причината – в книгата „Изход от депресията“ на д-р Недли можете да намерите подробно описани симтомите на депресията, както и 10-те групи причини за депресия, сред които да откриете нещата, които причиняват вашата депресия.

Много проблемно е неразбирането на тясната връзка между ума и тялото – то води до неточно схващане за здравето и болестта. Неправилно е да мислим, че умствената болест не е свързана с физическото здраве и че физическата болест не е свързана с умственото здраве. В действителност умственият и физическият аспект на здравето и болестта са напълно неотделими. Когато открием причината/причините за депресията си и започнем да се справяме с тях, ще се подобри не само умственото, но и физическото ни здраве.

  1. Храненето

Вегетарианското хранене доказано подобрява настроението. Дефицитът на фолиева киселина например (или фолат) може да бъде пряка причина за депресия. Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма.

Една пържола от говеждо филе съдържа 16 мкг фолат, докато 1 чаша нахут – 1114 мкг, а една чаша леща – 358 мкг. Вие си решете дали ще изядете 25 пържоли или 2 чаши леща и кое от тях ще е по-добро за здравето ви.

  1. Стимулирайте челния дял

Д-р Недли казва, че „почти всички жертви на депресия страдат от понижена електрическа активност“ в областта на челния дял на мозъчната кора. Това се установява чрез ПЕТ сканиране (позитронна емисионна томография). Затова трябва да правим всичко възможно да подобряваме функцията на челния дял. Практични идеи за стимулирането на челния дял можете да намерите в моя ютюб канал Психология за всеки ден.

  1. Бъдете активни

Колкото повече физическа активност имаме, толкова повече се стимулира челният дял – защото челният дял управлява  движенията. Колкото повече се движим, толкова по-голям и по-активен става той, а следователно и по-добре се противопоставяме на депресията.

Когато се движим активно, се отделят веществата ендоканабиониди, които предизвикват: по-добро настроение, по-добро здраве, по-лесно общуване, усещане, че “ще се справим с всичко”, по-малко притеснения, издръжливост на стрес.

Движете се активно поне 30 минути 5 пъти седмично. Колкото повече, толкова повече!

5. Вярата в Бога

Вярата е лично решение и всеки си избира в какво да вярва. Библейското християнство е мощен антидепресант със стихове като следния: «Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; но верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, а заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите»
(1 Коринтяни 10:13).

Йорданка Дейчева, психолог