ПРОУЧВАНЕ В САО ПАУЛО

„И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна“ (Битие 1:29). Кардиологът Евертън Падилха Гомес направил проучване, озаглавено „Адвенто-Инкор“ по време на изследванията си за докторска дисертация в областта на кардиологията в Меди- цинския университет на Сао Пауло. Целта на дългосрочното проучване бил анализ на начина на живот на адвентистите от седмия ден, паралелно с проучване на допринасящи фактори за заболяванията, особено за сърдечносъдовите заболявания. Резултатите на тези, които следвали здравните принципи на начина на живот на адвентистите от седмия ден, включително вегетарианството, били сравнени с хората, които не следвали тези принципи.

Проучване в Съединените щати вече било разкрило, че хората, следващи здравните препоръки на Църквата на адвентистите от седмия ден – като балансираното хранене и физическите упражнения – живеят до 10 години по-дълго от останалите американци. Гомес повторил североамериканското проучване в Сао Пауло с 1500 адвентисти от седмия ден на възраст между 35 и 74 г. Участниците били разделени на три групи: стриктни вегетарианци (вегани), лактовегетарианци (вегетарианци, които консумират яйца и млечни продукти) и хора, които консумират месо. Групата вегетарианци постигнала най-добрите показатели: 10% намаление на мерките на талията и общо понижение на холестерола от 10%. Степените, показващи предразположението към диабет и промените в кръвоносните съдове, били     насърчаващи: 20-процентно намаление. Гомес се позовава на данните, за да подчертае, че „най-важното нещо е да се повиши консумацията на плодове, зеленчуци и бобови храни, така че вегетарианците да се хранят балансирано”

Освен малкото калории, добрите протеини, мазнините, витамините и минералите, които съдържат, храни като портокали, броколи и домати притежават възхитителни лечебни свойства. Тези продукти, наричани „функционални храни“, могат да се класифицират в две основни групи: храни с имуномодуларно действие (те притежават фитохимикали, способни да активизират имунната система) и храни с антиоксидантно действие (те се борят със свободните радикали). Истината е, че храните са били създадени, за да осигуряват хранителните вещества, необходими на живите същества. Знанието за тях и за това как да бъдат използвани, е синоним на доброто здраве. Най-добрият начин за поглъщане на храната е във възможно най-естественото ѝ състояние. Идеалът е поне 50% от храненето да се състои от сурова храна. Предпочитайте пълноценните храни, които са изключително хранителни и богати на фибри, способни да намалят излагането на канцерогенни вещества поради способността си да регулират функциите на червата. Силно преработената храна, животинските мазнини и трансмазнините, захарта, солта и рафинираните житни храни – могат значително да увредят здравето, пораждайки затлъстяване, рак, диабет и намалена имунна устойчивост.

,,Силата на надеждата“    Издателство ,,Нов живот“