ПРОУЧВАНЕ В ЯПОНИЯ
Учените отдавна знаят, че диетата има голяма роля в профилактиката на рака. Например преди няколко години се проведоха изследвания на японци, живеещи в Япония, защото там месото е сравнително скъпо и не винаги е на разположение на работниците. Тяхната диета се състои предимно от зеленчуци, гарнирани с морска храна. Бяха проучени 142 000 японки. Бяха сравнени жените, придържащи се към традиционната японска кухня, и жените преминали на диета от западен тип, в която употребата на месо е по-голяма. По същество сравнението бе между жени вегетарианки и жени, консумиращи месо всеки ден. Рискът от рак на гърдата при втората група бе 3,8 пъти по-голям от този при първата група.
В това обширно проучване на 300 000 японци (мъже и жени) беше установено, че ракът на панкреаса нараства с 2,5 пъти от употребата на месо.
,,Профилактика на рака” – 10 стр. Издателство ,,Нов живот”