ПРОУЧВАНЕ С МНОГО ИНТЕРЕСНИ РЕЗУЛТАТИ

В епохалното изследване, публикувано през 2015 г. и озаглавено ,,Кои храни могат да бъдат пристрастяващи?“, били класирани десетки храни въз основа  на съобщения от стотици хора за проблемни поведения от типа на пристрастяването. Двете най-проблемни се оказали комбинации с високо съдържание на мазнини и захар: шоколад и сладолед.  Повечето на челните места в списъка били с високо съдържание на мазнини, но всяка една от първите петнадесет била преработена храна. За разлика от тях всички храни, при които вероятността да бъдат свързани с поведения от типа на пристрастяването била най-малка, не били преработени. Десетте храни в дъното на класацията били ягоди, ябълки, царевица, банани, моркови, кафяв ориз, краставици, броколи и боб.

Най-накрая това беше тествано за напълняване през 2019 г. На участниците в изследването били дадени еднакви количества калории, сол, захар, мазнини, въглехидрати, протеини и фибри  в преработена срещу непреработена форма, като например зърнена закуска и мъфин срещу овесена каша с плодове и ядки. През двете седмици, в които онези, рандомизирани да консумират преработени храни, напълнели с около килограм, другите, които били на непреработени храни, отслабнали с около килограм. Изследователите заключили, че ,,ограничаването на консумацията на свръхпреработени храни може да бъде ефективна стратегия за превенция и лечение а затлъстяването.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Приготвените ястия от натурални хранителни продукти ни дават енергия и здраве. Много от фабрично преработените храни с добавена сол, захар, мазнини, оцветители, овкусители, консерванти, отнети естествени съставки (за да са по-трайни) също ни дават нещо – излишни килограми и часове при лекаря.