ПРОУЧВАНЕ С ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ

В изследване с продължителност осем седмици, в което затлъстели участници през ден били ограничавани  до около петстотин калории, те съобщили, че започнали да изпитват по-малко глад в дните с ограничени калории след приблизително две седмици. Това несъмнено им помогнало да отслабнат с около пет килограма и половина средно, докато траело изследването.

Вместо предписване на определен брой калории в дните на ,,гладуване“, които много хора трудно изчисляват извън лабораторни условия, на двама ирански изследователи хрумнала идеята за неограничени количества надземни зеленчуци. Скорбялните кореноплодни зеленчуци са с относително висока калорийна плътност в сравнение със зеленчуците, които растат над земята, като целина, ревен, карфиол, листни зеленчуци, домати, чушки, бамя, патладжани, тиквички…Така вместо да се предписва определен брой калории за дните на ,,гладуване“, участниците редували през ден техния обичаен хранителен режим с консумиране на неограничено количество надземни зеленчуци. След шест седмици участниците отслабнали средно с около шест килограма и се вталили с пет сантиметра.

P.S. Резките промени в храненето, включително гладуването, особено ако страдате от някакво заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.

Всъщност след дните на периодично и каквото и да било друго гладуване започва период, през който трябва да очакваме компенсаторно повишен апетит и забавен метаболизъм, с които трябва да се преборим. В противен случай резултатите са временни, а последиците понякога опасни.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър