ПРОУЧВАНИЯ С ИНТЕРЕСНИ РЕЗУЛТАТИ

В една епохална статия, публикувана преди почти тридесет години, учените сравняват фактори на средата и заболяемостта от рак в тридесет и две страни на света. Една от най-силните връзки между който и да е вид рак с какъвто и да е диетичен фактор, е между рака на колона и яденето на месо. Според тази статия, страните с консумация на повече месо, повече животински протеини, повече захар и по-малко зърнени храни са имали много по-висока честота на рак на колона.  Денис Бъркит, има хипотеза, че приемът на повече фибри с храната е изключително важен за здравето на храносмилателния тракт изобщо. Той сравнява фекални проби с приема на фибри в Африка и Европа и изказва предположение, че колоректалният рак до голяма степен е резултат от нисък прием на фибри. Запомнете, че фибри има само в растителните храни. Използвайки данни от друго известно проучване, което сравнява диетите в седем различни страни, работна група от изследователи прави заключение, че приемът на десет грама фибри дневно намалява трайно риска от рак на колона с 33 %. Десет грама фибри се съдържат в една чаена чаша малини, или една круша. Една чаена чаша от каквото и да е бобово растение доставя значително повече от десет грама фибри.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл